Grenspaal 165
Inleiding
GRENSPAAL 165 vormt een onderdeel van een reeks van grenspalen langs de rijksgrens tussen Groningen/ Drenthe en Duitsland die geplaatst zijn naar aanleiding van een grensverdrag van 1764 tussen het Bisdom Munster en de Republiek der Verenigde Nederlanden. Oorspronkelijk zijn er dertien geplaatst tussen Nieuw-Schoonebeek en Wymeer ( bij Bellingwolde). Vijf daarvan stonden op de huidige rijksgrens van Drenthe. Daarvan zijn er nu nog slechts twee over, waaronder grenspaal 165.
De grenspaal is gelegen nabij de grensovergang Emmercompascuum-Lindloh, op een hoogte die ten tijde van het plaatsen van de grenssteen een heel opvallende locatie was in het toen nog onontgonnen Bourtanger moeras. Hij staat op particulier terrein.
De grenspaal vertegenwoordigt cultuurhistorische waarde als uitdrukking van (het slechten) van aanhoudende grensconflicten met betrekking tot de veengronden in Zuidoost Drenthe.
Omschrijving
De GRENSPAAL zelf is van Bentheimer zandsteen met aan de Nederlandse kant de inscriptie RBF (Respublica Belgica Foederata) en aan de Duitse kant de inscriptie EPM ( Episcopatus Monasteriensis). . Nadat in 1824 een nieuw grensverdrag werd gesloten tussen de koning der Nederlanden en de koning van Hanover werden de grenspalen aan de Nederlandse kant bovendien van de letter N voorzien en aan de Duitse kant van de letter H.
Waardering
De grenspaal is van algemeen provinciaal belang op grond van de volgende criteria:
CULTUURHISTORISCHE WAARDE:
- de grenspaal vertegenwoordigt cultuurhistorische waarde als representant van (het slechten) van aanhoudende grensconflicten in voorgaande eeuwen met betrekking tot de veengronden in Zuidoost Drenthe
CIVIELTECHNISCHE WAARDE
- als voorbeeld van een grenspaal uit omstreeks 1900 van Bentheimer zandsteen en
- vanwege het kenmerkende materiaalgebruik en de zorgvuldige detaillering
STEDENBOUWKUNDIGE / ENSEMBLEWAARDE:
- vanwege de oorspronkelijke, afgelegen ligging van de grenspaal nabij de grensovergang Emmercompascuum-Lindloh
GAAFHEID / AUTHENTICITEIT:
- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de grenspaal
- vanwege de waarde van de grenspaal in relatie tot hoge structurele gaafheid van de omgeving
ZELDZAAMHEID
- vanwege de hoge mate van zeldzaamheid van de grenspaal in de provincie Drenthe in relatie tot de voornoemde cultuurhistorische, civieltechnische en stedenbouwkundige kenmerken.