Dokterswoning ‘De Beukenhof’
Inleiding
Een in 1919 in opdracht van de gemeente Diever in Overgangsarchitectuur gebouwde voormalige DOKTERSWONING, genaamd ‘De Beukenhof’. De architectuur vertoont duidelijke kenmerken van de Chaletstijl. De villa is voorzien van vijf niet originele dakkapellen op het westelijk dakschild en heeft aan de noordzijde enkele forse nieuw opgetrokken uitbreidingen onder afgeknot schilddak, alsmede een aangebouwde garage. De dakkapellen, de uitbreidingen en de garage vallen vanwege te geringe ouderdom niet onder de provinciale bescherming.Het vrijstaande pand, tegenwoordig met B&B-accommodatie, is gelegen in een cultuurhistorisch waardevolle reeks van villa’s aan een uitvalsweg nabij de kern van Diever op een ruim perceel. De voortuin met gazon is van de openbare weg afgescheiden middels een haag. In de diepe achtertuin staan nog diverse oude bomen. De oorspronkelijke tuinindeling is echter niet meer aanwezig.
Omschrijving
De uit 2 bouwlagen bestaande en gedeeltelijk onderkelderde voormalige DOKTERSWONING op samengestelde plattegrond is opgetrokken in bruin/rode baksteen op een gemetselde trasraam onder rollaag. Het geheel wordt gedekt door een samengestelde kap belegd met oranje verbeterde Hollandse pannen; de kap heeft ter plaatse van de topgevels aan oost- en zuidzijde een dakoverstek op klossen en een windveer; zinken mastgoot op geprofileerde houten klossen; hoog opgemetselde schoorsteen met uitkragende bovenzijde op het westelijk dakschild.
Originele houten dakkapel op voorste oostelijk dakschild; gebogen overkragend dak; uitkragende bakgoot op klossen; drie getoogde vensters; zinken bekleding zijkant. Niet originele dakkapel onder plat dak op achterste oostelijk dakschild.
De voorgevel bestaat uit een risaliet onder zadeldak; tegen de zuidzijde hiervan een vooruitspringend, licht gekromd geveldeel met daarin een erker voorzien van 3 vensters met 12-ruits bovenlicht onder hanenkam en voorzien van granito lekdorpel; bovenlangs de erker een gekromde houten luifel op klossen; de vensters van de erker zijn voorzien van markiezen.
Tegen de oostzijde van het risaliet een houten serre onder overkragend plat dak op klossen; staande vensters op granito onderdorpel en voorzien van 12-ruits bovenlicht; de deuren aan de oostzijde zijn vervangen door een niet originele aluminium schuifpui; decoratieve betimmering onderzijde dakoverstek.
Op de erker een balkon met houten balustrade; twee porte brisee onder dubbel 6-ruits bovenlicht, waarvan de originele deuren zijn vervangen door een niet originele aluminium schuifpui.
Tegen de oostelijke topgevel een 3-zijdige gemetselde erker, waarvan de naar boven doorgemetselde hoeken de pijlers vormen van de balustrade van het bovengelegen balkon. De erker heeft aan de voorzijde 2 en aan weesrzijden 1 staand venster; alle vensters voorzien van 9-ruits bovenlicht; hanenkam en granito lekdorpel; voorste venster tevens markies. Het bovenliggende balkon heeft een opengewerkte borstwering en niet originele deuren onder origineel twee keer 6-ruits bovenlicht.
De topgevels aan zuid- en oostzijde zijn voorzien van een vakwerkbetimmering waarin twee staande vensters.
De entree is gelegen in een rondboogportiek ten westen van het risaliet aan de voorzijde en bestaat uit een blank gelakte houten paneeldeur; rondboog bovenlicht voorzien van 15-ruits houten roedenverdeling onder gemetselde rondboog; granito onderdorpel en neut; vlak gepleisterd plafond; koperen trekbel; granito briefopening; gemetselde stoep voorzien van rode plavuizen; 15-ruits venster voorzien van rondboog bovenlicht met roedenverdeling onder gemetselde rondboog in westelijke gevel portiek.
De naar boven doorgemetselde hoeken van de portiek vormen de pijlers van de balustrade van het bovengelegen balkon; opengewerkte borstwering; oorspronkelijke deuren zijn verwijderd en vervangen door een houten plaat met een niet origineel liggend venster onder het originele 10-ruits bovenlicht.
Het voorste gedeelte van de westelijke zijgevel wordt geleed door een middels een gemetselde tussenstijl gekoppeld 2- en 3-ruits venster onder hanenkam en voorzien van granito lekdorpel; 3-ruits gekoppeld verdiepingsvenster als hiervoor beschreven; dubbel verdiepingsvenster voorzien van 4-ruits roedenverdeling, hanenkam en granito lekdorpel.
In de krimp twee getoogde 4-ruits venster voorzien van hanenkam en granito lekdorpel.
Het achterste gedeelte van de westelijke zijgevel wordt geleed door een houten paneeldeur met 6-ruits venster, 12-ruits bovenlicht onder hanenkam, granito onderdorpel en neut; twee dubbele vensters met 9-ruits bovenlicht, hanenkam, granito lekdorpel.
De achtergevel wordt geleed door een verhoogd gevelgedeelte onder overkragend plat dak op klossen met daarin drie dubbele vensters met bovenlicht, beide voorzien van houten roedenverdeling, hanenkam en granito lekdorpel. Daarboven een balkon met niet originele balustrade en niet originele dakkapel.
Waardering
De villa is van algemeen provinciaal belang op grond van de volgende criteria:
Cultuurhistorische waarde
- de villa gebouwd als dokterswoning vertegenwoordigt cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de huisvesting van notabelen rond 1915 in Drenthe
Architectuurhistorische waarde
- vanwege de waarde van de villa gebouwd in 1918 als bijzondere uitdrukking van woonhuisarchitectuur in Overgangsarchitectuur met elementen van de Chaletstijl in Drenthe;
- vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp;
- vanwege het kenmerkende materiaalgebruik en de opvallende en zorgvuldige detaillering in Overgangsarchitectuur met elementen van de Chaletstijl
Stedenbouwkundige/ensemble waarde
- vanwege de bijzondere betekenis van de villa voortkomend uit de beeldbepalende situering als onderdeel van een cultuurhistorisch waardevolle reeks van villa’s aan een uitvalsweg nabij de kern van Diever
Gaafheid
- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur van de villa;
- vanwege de waarde van de villa in relatie tot de hoge mate van gaafheid van de stedenbouwkundige structuur en het bebouwingsbeeld van cultuurhistorisch waardevolle reeks van villa’s aan een uitvalsweg nabij de kern van Diever
Zeldzaamheid
- vanwege de redelijke mate van zeldzaamheid van de villa in de provincie Drenthe in relatie tot de voornoemde cultuurhistorische, architectonische en stedenbouwkundige kenmerken