wachthokje bus

Inleiding

Het bushokje aan de Dorpsstraat te Tynaarlo is in Drenthe één van de weinige overgebleven voorbeelden van straatmeubilair uit de Wederopbouwperiode. Het bushokje staat nog op de oorspronkelijke plaats en is anno 2009 nog steeds als zodanig in gebruik. Het nog gave bouwwerkje behoort tot het restant van een reeks van gelijkvormige bushokjes ten behoeve van het Drentse provinciale busnetwerk. Stedenbouwkundig gezien ligt het object op een markante plek in het dorp op de kruising van assen en in een brinkachtige omgeving.
In Veenhuizen staat een vergelijkbaar bushokje, deze staat echter niet meer in situ en is tegenwoordig bij een parkeerplaats herplaatst.

Omschrijving

Het betonnen bushokje aan de Dorpsstraat in Tynaarlo is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en is één bouwlaag hoog. Beide zijkanten van het bushokje bestaan uit een betonnen element dat zich naar boven toe aan beide zijden verbreedt. Tussen deze elementen in is een rechthoekige betonnen plaat geplaatst. Op deze onderbouw bevindt zich over de volle breedte een stalen kozijn met glas in een veertien-ruits roedenverdeling. Rustend op beide zijpanelen ligt een getoogd betonnen dak met aan alle zijden een fors overstek. Doordat de scheidingswand in het midden tegen de zijpanelen is geplaatst biedt het hokje aan beide zijden schuilruimte.

Waardering

Bushokje, gelegen aan de Dorpsstraat te Tynaarlo in de gemeente Tynaarlo, bouwjaar en architect nader te bepalen, van belang voor de provincie Drenthe vanwege de:

  • cultuurhistorische waarde voor de sociaal-maatschappelijke geschiedenis van Drenthe en belangrijke positie van het busvervoer in de vroeg-naoorlogse periode in Drenthe
  • architectuurhistorische waarde gelet op esthetische en functionele kwaliteiten van het ontwerp
  • vanwege de gaafheid van het object
  • vanwege de stedenbouwkundige waarde van het object als markant gelegen op de kruising van Assen en in een brinkachtige omgeving; vanwege de ensemblewaarde als restant van een netwerk van gelijkvormige bushokjes over heel Drenthe
  • vanwege de zeldzaamheid dergelijke bushokjes en de uniciteit van dit specifieke bushokje dat nog in situ staat