Stomerij Hoolsema

Inleiding

Het WINKEL/WOONHUIS is gebouwd in 1896 naar ontwerp van P. Janzen in opdracht van A. Duitgenius. Zowel winkelpui als de gevel daarboven zijn ontworpen in de stijl van de Neorenaissance. Het pand verkeert in nagenoeg authentieke staat en ligt aan een smalle winkelstraat met een dichte gevelwand nabij historisch centrum. De bebouwing aan de rechterzijde van het pand is gesloopt, de bouwsporen zijn nog aanwezig, hier wordt de gevelwand onderbroken door groen.

Omschrijving

Het WINKEL/WOONHUIS heeft een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een afgeknot schilddak voorzien van gesmoorde verbeterde holle pan. Het dak heeft een uitkragende geprofileerde gootlijst op een breed decoratief fries met consoles voorzien van mannenhoofdjes, twee dakkapellen met een halfrond fronton, dubbelvensters met bovenlicht en geprofileerde omlijsting met gedecoreerde wangen en een gemestelde schoorsteen.
De gevels zijn opgetrokken in een rode baksteen op een plint en rijk voorzien van gedetailleerde gepleisterde decoraties. De voorgevel wordt op de verdieping geleed door twee H-vensters in een decoratieve omlijsting van sierpleisterwerk, met een kroonlijst en een fries, een afzaat voorzien van decoratie, speklagen en een cordonlijst in de vorm van diamantkoppen. De kruisvensters, zowel op de bovenverdieping als op de begane grond, hebben dezelfde detaillering en een rijk geprofileerde middenstijl. Onder dit onderste venster gaat de afzaat over in gekleurd pleisterwerk met diamantkoppen.
De winkelpui onder een decoratief fries en kroonlijst bestaat uit een decoratief met klossen vormgegeven gevellijst, grote vensters op een gedecoreerde natuurstenen plint tussen twee geprofileerde pilasters.
De entree bestaat uit een niet originele glazen winkeldeur tussen twee gietijzeren pijlers onder een bovenlicht en (sporen van dubbele deuren zichtbaar in) natuurstenen drempel.
De rechterzijde van het pand ligt vrij door de sloop van een buurpand, bouwsporen zijn nog aanwezig, aan de achterzijde bevindt zich een aanbouw met entree en openslaande deuren en vensters. Verder is de achtergevel gepleisterd en wordt het geleed door niet originele vensters.

Waardering

Het winkel/woonhuis is van algemeen belang voor de provincie Drenthe op grond van de volgende criteria:

Cultuurhistorische waarde

  • vanwege de waarde van het winkel/woonhuis als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de stedelijke winkelvoorzieningen in Drenthe omstreeks 1900 en bijzondere uitdrukking van de historische positie van Meppel als handelscentrum in de provincie Drenthe

Architectuurhistorische waarde

  • als representant van een winkel/woonhuis uit 1896 ontworpen door P. Janzen in de stijl van de Neorenaissance in Drenthe
  • vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp
  • vanwege het kenmerkende materiaalgebruik en de zorgvuldige en opvallende detaillering in de stijl van de Neorenaissance.

Stedenbouwkundige/ensemble waarde

  • vanwege de beeldbepalende ligging van het winkel/woonhuis in een kenmerkende reeks van winkelpanden aan de Woldstraat

Gaafheid

  • vanwege de hoge mate van gaafheid van het winkel/woonhuis
  • vanwege de waarde van de winkel in relatie tot de redelijke mate van gaafheid van de stedenbouwkundige structuur en het bebouwingsbeeld van de omgeving

Zeldzaamheid

  • vanwege de redelijke mate van zeldzaamheid van het winkel/woonhuis in de provincie Drenthe in relatie tot de voornoemde cultuurhistorische, architectonische en stedenbouwkundige kenmerken

Pagina informatie

« Terug
Winkel/woonhuis Meppel
Miljoenen artikelenboltracker

Kaart en buurt